Wat kost een video

Wat kost een video?

“Hoeveel wil je er?”
-“10 mevrouw.”

Ik sta als klein meisje bij de sigarenboer op de hoek in Enschede waar ik ben opgegroeid. Mijn hand in een vuist om de gulden die erin zit niet te verliezen. Blinkend van trots ruil ik de zuurverdiende munt in voor 10 snoepjes. Kikkertjes waren mijn lievelings. Elk kikkertje was dat dubbeltje meer dan waard.

Wat is een videoproductie waard?

Voor een videoproductie betaal je iets meer dan voor een kikkertje. Waar gaat dat geld eigenlijk naartoe? Waarom vraagt de ene videoproducent duizenden euro’s voor een video terwijl de ander het al voor een paar honderd euro doet? Wat kost een video?

Er komt bij onze producties meer kijken dan je misschien in eerste instantie denkt. Laten we een voorbeeld geven van een videoproductie. Een cameraman/cameraploeg komt naar de locatie om te filmen en een paar dagen later ontvang je een kant en klare video. Maar daar begint en eindigt een video productie niet. Waar betaal je nou eigenlijk voor? 

Professionele apparatuur

De cameraman heeft een camera gekocht om zijn vak te kunnen uitoefenen. Dit is een enorme investering die goed onderhouden moet worden. Daarnaast zijn er allerlei anders zaken nodig voor het maken van goede video’s. Wat dacht je van alle microfoons, zenders en statieven. Er is licht in de vorm van ledschermen, eventueel een greenscreen, een laptop om de beelden in te laden, die trouwens opgeslagen worden op verschillende schijven of een shogun. Een professionele cameraset heeft dus nogal wat inhoud.

Opleiding en ervaring

Dan de cameraman zelf. Onze cameramensen hebben allemaal een opleiding gevolgd tot cameraman. Dit is een meerjarige opleiding die de cameramannen alle basics hebben bijgebracht over het vak. Inmiddels hebben onze cameramensen een ton aan ervaring opgedaan. nieuwszenders, evenementen, persbureau’s, meercamera-registraties en ENG werk in binnen- en buitenland. Ervaring die ze nog niet hadden toen ze net van school waren.

We hebben nu een cameraman met apparatuur, maar daarmee heb je nog geen video. Want wat gebeurt er verder nog?

Het voortraject

Voordat we beginnen met filmen is er eerst een voortraject: het schrijven van een script of het bepalen van een invalshoek, het zoeken van de juiste mensen voor de klus, het zoeken naar de juiste locatie, het doorspreken van de opdracht, het sturen van het idee naar de klant, de feedback daarop verwerken en het ervoor zorgen dat de juiste mensen op de juiste plek zijn op de juiste tijd. Het script wordt geschreven door professionele journalisten en schrijvers met wederom veel ervaring.

De opnames en de verslaggever

Dan is het tijd voor de opnames. De cameraman staat klaar met alle benodigde apparatuur en filmkennis. De opdracht is voor iedereen duidelijk. Er kan gefilmd gaan worden. Dit kan met en zonder verslaggever. Het voordeel van het inhuren van een verslaggever is dat de vragen die gesteld moeten worden op de juiste manier gesteld worden. Weet jij hoe je een microfoon het beste vast kunt houden en hoever die van jouw mond en van die van de geïnterviewde afgehouden moet worden? Een ervaren verslaggever hoeft hier niet eens over na te denken. Hoe lang houd je de microfoon eigenlijk bij de geïnterviewde, wanneer kap je iemand af en hoe zorg je ervoor dat iemand langer doorpraat? Hoe zorg je dat een kind niet alleen maar antwoord met ‘ja’ en ‘nee’ maar dat hij een échte mening geeft. Veel mensen vergissen zich in de toegevoegde waarde van een verslaggever, die er dus wel degelijk is. De verslaggever is trouwens vaak ook deels itemregisseur. Hij of zij houdt het script in de gaten en zorgt ervoor dat de cameraman in alle vrijheid zijn werk kan doen. Dit zorgt voor betere kwaliteit van de beelden en voor een goede workflow op locatie.

De montage van een video

Het filmen is klaar, de beelden staan op de schijf. De klant heeft verzocht om een mooie edit van een minuut of 3, op muziek. Met een logo in beeld en wat graphics her en der. Naambalken bijvoorbeeld. De editor heeft een computer met allerlei programma’s om de beelden te kunnen knippen en plakken tot één geheel. Een goede editor corrigeert niet alleen het geluid, maar ook de kleur van de beelden en probeert een verhaal te vertellen met het materiaal dat hij aangeleverd heeft gekregen. Videobeelden zijn grote bestanden dus dit kan niet met een simpele goedkope laptop gedaan worden. Er wordt muziek uitgezocht bij de video. Ook hier is het weer een groot voordeel dat onze mensen een schat aan ervaring hebben. Want welk soort muziek past er bij welke video? Wat werkt wel, wat werkt niet. Hoe zorg je ervoor dat een track van 2.30 min ineens 3 minuten wordt zonder dat je dit hoort? Op alle muziektracks zitten auteursrechten. De contracten voor die rechten zijn op voorhand al geregeld door ons. Wij betalen voor de muziek die we gebruiken in de video van de klant. Het is dus logisch dat de klant betaalt voor het gebruik van muziek.

Uiteindelijk is de eerste versie van de video klaar. Deze video wordt doorgestuurd naar de klant. Die krijgt de kans om feedback te geven. Met de feedback gaat de editor voor de tweede keer aan de slag. Als er 1 beeld veranderd moet worden heeft dat consequenties voor alle beelden in de edit. Deze eerste feedbackronde doen we overigens helemaal gratis. Alles alle punten zijn behandeld leveren we de definitieve video op in het bestandsformaat naar keuze. Eventueel zetten we er nog ondertiteling onder en/of maken we een versie voor social media.

Waar betaal je voor?

De cameraman met zijn spullen, het hele voortraject, de ervaring van de crew, de editor met zijn apparatuur, de muziek. Het zijn allemaal onderdelen van een videoproductie die geld kosten. We zijn er niet op uit om veel winst te maken. We willen mooie producties afleveren voor een eerlijke prijs en er zelf niet op in hoeven te leveren. Daarom kost een professionele productie wat het kost.

We maken elke videoproductie met enorm veel enthousiasme en plezier, en dat vinden we heel veel belangrijker dan rijk worden. Bij Pecto Productions betaal je eerlijke prijzen voor een video, en we zéggen het als we ook een goedkopere optie voor je zien. Kikkertjes zijn mijn lievelingssnoep, video’s zijn ons lievelingswerk. En allebei zijn ze hun geld meer dan waard.

Meer weten over het laten maken van een video? Klik dan hier.