Top 10 tips voor het maken van shareable video’s

Het is een geweldige manier om je video onder de aandacht te krijgen, hem delen via social media. Door je video te delen / sharen op platforms als twitter, facebook en instagram bereik je een groot publiek in een keer.

Helemaal mooi is het als jouw video verder gedeeld wordt door je volgers. Het bereik en de impact van jouw video bereidt zich dan als een olievlek uit. Heb je helemaal geluk dan gaat je video misschien wel ‘viral’. Maar omdat dit niet al te vaak gebeurt geven we je hier wat tips om het geluk een handje te helpen.

1. Houd het kort

Internet is een snel medium en de spanningsboog van internetgebruikers is kort. Zorg ervoor dat je video dus meteen tot de kern komt. Vermijdt lange intro’s of uitgebreide uitleg. Zet daarom geen lange bedrijfsvideo online maar pik er bijvoorbeeld een klein stukje uit.

2. Maak een plan

Wil je een video delen? Of misschien wel een hele serie? Voordat je begint maak dan eerst een plan. Wat wil je zeggen met de video’s. Wat is je boodschap en hoe wil je die over brengen. Wat wil je dat er gebeurt nadat iemand je video heeft gezien? Eigenlijk is het heel simpel, eerst denken, dan pas doen.

3. Zorg ervoor dat mensen willen sharen

Als je een shareable video maakt wil je natuurlijk dat deze gedeeld wordt op social media. Zorg er dan ook voor dat social media gebruikers de video willen delen. Regelrecht reclamegeschreeuw vindt niemand leuk en wordt gezien als spam. Beter is het dus om een verhaal te vertellen met de video.

4. Speel in op gevoel

Als aanvulling op bovenstaande tip. Zorg ervoor dat je video emotie oproep bij de kijker. Dat kan op allerlei manieren. Van humoristisch tot melancholisch. De meeste viral video’s spelen in op de emotie. Denk bijvoorbeeld aan alle video’s van grote warenhuizen die met kerst verspreid worden.

5. Zorg dat je video te vinden is

Beeld jezelf in dat jij je kijker van de video bent. Op welke zoekwoorden zou je de video dan zoeken? Welke titels zou je op klikken. Probeer je publiek te leren kennen en pas je zoekwoorden, titels en hashtags daar op aan. Maak je de video zelf, bijvoorbeeld met je telefoon, lees dan de volgende tips goed door:

6. Houd je camera stil

Niets is vervelender om naar te kijken dan naar trillend of zwaaiend beeld. Je zou je eigen logo toch ook niet in de allerlaagste kwaliteit opsturen? Probeer dus stille beelden recht-toe-recht-aan beelden te schieten.

7. Licht, licht en nog eens licht

Wat je ook filmt, er is licht nodig. Een donkere video kijkt helemaal niemand. Houdt ook rekening met contrasten. Zet bijvoorbeld het onderwerp niet voor een raam neer waar daglicht naar binnen schijnt, dat zorgt ervoor dat van je onderwerp alleen nog maar een silhouette te zien is.

Tegenlicht zorgt ervoor dat het onderwerp niet goed te zien is.

8. Vergeet de digitale zoom

Het lijkt een mooie feature die digitale zoom op je telefoon maar in de uiteindelijke video levert het vaak een heel lelijk, pixelig beeld op. Niet doen dus. Loop liever wat dichter naar je onderwerp toe.

9. Geluid

Een veel gemaakte fout is dat mensen denken dat geluid niet belangrijk is bij een video. Niets is minder waar, geluid maakt of breekt je video. Praat er iemand in je video? Zorg dan dat deze goed te verstaan is. Speel je muziek af bij je video, zorg dan dat dat op het juiste volume gebeurt en luister naar je achtergrondgeluiden. Een drilboor op de achtergrond is hinderlijk, maar een auto die voorbij rijdt zonder dat je hem hoort is raar.

10. Gewoon doen

Als je hebt nagedacht en bovenstaande tips ter harte neemt is er nog maar een obstakel die je moet overwinnen: jezelf. Het kan eng zijn om een video te delen met zoveel mensen tegelijk maar het heeft enorm veel effect. Ben je nog een beetje huiverig laat dan eerst de video aan vrienden en bekenden om je heen zien. Zijn de reacties positief zet dan je video online. Gewoon doen!

Heb je nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met Karin via Karin@pectoproductions.nl
Veel succes met het maken van je shareable video!