Hoe zorg je ervoor dat je iemand of iets uit zijn eigen omgeving haalt en in een totaal andere wereld terechtkomt? Met de kleuren groen of blauw!
Door het gebruik van één van deze twee kleuren in een achtergrond kun je ervoor zorgen dat iets of iemand die binnen gefilmd wordt ineens een een veld vol paardenbloemen danst, in een star wars decor terechtkomt of op een tropisch eiland staat.
Keying
De truc daarvoor is keying. Dat betekent dat je een bepaalde kleur in je beeld transparant maakt, waardoor je een ander beeld kan laten zien op die plek. Voorbeeld:
Waarom groen of blauw?
De reden dat er vaak voor groen en blauw wordt gekozen heeft te maken met contrast. Om goed te kunnen keyen moet de achtergrond een duidelijk onderscheid vormen met de voorgrond. In principe kun je elke effen kleur keyen. Roze, geels, paars, rood etc. De reden dat we bijna altijd voor (fel) groen kiezen is omdat deze kleur niet vaak voorkomt in de voorgrond. Is dit wel het geval dan heb je een groot probleem.
Iets teveel gekeyed
Stel je neemt een weerpraatje op, dit doe je voor een groene achtergrond die weggekeyed wordt zodat het weerbericht achter de weervrouw verschijnt. Deze weervrouw was waarschijnlijk nog niet helemaal wakker toen ze haar favoriete groene jurk uit de kast pakte voor de uitzending, er werd iets teveel weggekeyed.
Om een groene achtergrond snel en makkelijk te creëren maken we gebruik van een green screen. Een opvouwbaar groen scherm dat we overal op kunnen hangen.
Speciale belichting
Maar met het ophangen van een groen scherm zijn we er nog niet. Om goed te kunnen keyen moet de achtergrond echt egaal zijn. Een scherpe schaduw kan dus al voor problemen zorgen, want dan is dat stukje achtergrond donkerder dan de rest. Belangrijk is het dus om het scherm en je onderwerp goed te belichten om schaduwen zoveel mogelijk te voorkomen. Een extra lichtset (en kennis van belichting) meenemen is dus zeker van belang bij green screen opnames.
Kleine beweging, groot effect
Het keyen gebeurt digitaal en (in ons geval) pas vaak na de opnames. Ook de cameraman moet hier rekening mee houden. Zo heeft de kleinste camerabeweging al effect op het uiteindelijke beeld en als hij in of uitzoomt op het onderwerp voor de groene achtergrond, groeit of krimpt het onderwerp ineens in het eindresultaat. Uitkijken dus!
Al met al is het opnemen voor een green screen best een gedoe en moet er goed over nagedacht worden. We zetten dus niet zomaar elke cameraman op een klus als deze. Dat geldt voor alle opnames die we maken. Voordat we beginnen te draaien kijken we eerst welke mensen er het beste kunnen zorgen voor het perfecte resultaat. Voor de editor is een green screen-edit feest. Het feit dat je alles en iedereen in een totaal andere wereld kan zetten is onwijs leuk en het laat je een beetje als een tovenaar voelen. Gaaf hoor, die magie van een Green Screen.