Het jargon van de videoploeg
Toen ik net begon in ‘het wereldje’ was het jargon van een videoploeg me nog vreemd. Ik moest lachen toen ik het woord plopkap voor het eerst hoorde, en toen iemand me vroeg om het konijn even te pakken dacht ik dat me iets werd gevraagd in de trant van de plintenladder grap die men met nieuwe aanwas nog wel eens uit wil halen. Inmiddels zijn al die gekke woorden ook in mijn vocabulaire opgenomen. Het leek het me leuk om dat soms wel erg vreemde taalgebruik eens op te schrijven en te verklaren voor de leek. Want één ding is zeker, het jargon van een ENG team is 100 keer leuker dan de jeukwoorden die je op een gemiddeld kantoor hoort.
De plopkap en meer jargon + de betekenis
Plopkap: Schuimrubber hoes voor op de handmicrofoon tegen de wind.
Voxpop: Korte quote of reactie over een bepaald onderwerp
Hengelen: Een geluidsman houdt een microfoon op een soort stok boven de pratende personen en ‘vist’ naar het geluid.
Lepelen: De microfoon van mond naar mond bewegen
Getrokken shot: Perspectivisch shot met iets op de voorgrond. Bijvoorbeeld een beeld dat over de schouder van de presentator wordt gedraaid.
Shotje zetten: Een bepaald shot maken
Stock shots maken: Beelden maken voor het archief zodat ze later nog eens gebruikt kunnen worden
Zenderen: Een microfoontje plaatsen op iemands kledingstuk. De draad gaat vaak onder het kledingstuk door en het kleine microfoontje ter grote van een vingerhoed wordt op een tactische locatie aan de kleding vastgemaakt.
ENG: Een cameraploeg op pad
Witje: Stukje wit papier dat voor de camera gehouden wordt om de kleuren correct af te stemmen
Konijn of cavia?
Natuurlijk zijn er nog veel meer termen die her en der in de registratiewereld naar elkaar geroepen worden. Elke specialiteit heeft ook weer een eigen setje woorden die een geheel eigen betekenis hebben en net als de Nederlandse taal blijft ook dit jargon aan verandering onderhevig. Al is het maar door de fouten die sommige mensen erin maken. Zoals ik. Zojuist vroeg ik ten behoeve van deze blog aan een bevriende collega of de windkap op een grote microfoon van een geluidsman wel echt een ‘konijn’ heet. Ik kreeg als antwoord dat het toch echt een ‘ontplofte cavia’ is. Heb ik dat toch even 12 jaar verkeerd gehad! (Of zijn er meer mensen die de pluizebol op de mic een konijn noemen? Meld jullie aub!)
Heb jij wel eens een term gehoord op audio/videogebied waarvan je de betekenis niet weet, of heb je zelf nog wat jargon toe te voegen? Laat het dan vooral weten in de reacties. Ik ben benieuwd!