‘Facebook belangrijkste videoplatform voor mkb’

‘Facebook belangrijkste videoplatform voor mkb’

Facebook is het belangrijkste platform voor het midden- en kleinbedrijf. Dat blijkt uit video onderzoek van Promo, een platform waar bedrijven hun eigen video’s kunnen maken. Dat klinkt een beetje als een typische ‘wij van wc eend adviseren wc eend’. Toch kan ik het niet laten even dit onderzoek met jullie door te nemen

Hoe wordt video ingezet voor marketing?

In dit onderzoek wordt namelijk niet gekeken naar hóe je een goede video maakt, of wat het beste platform is om een video te publiceren. Er werd gekeken naar hoe mensen video ínzetten voor marketing. In dit geval werd specifiek gekeken naar MKB’ers. Welk soort video’s maken zij, hoe vaak doen ze dat en welke beelden gebruiken ze? Promo bevroeg 500 marketeers en mkb’ers van overal ter wereld en combineerde die antwoorden met hun eigen data uit 2019 van meer dan een miljoen gebruikers. 

Eerst even kijken wat er uit de studie naar voren kwam:

  • 65% van de marketeers maakt hun eigen video’s en 6% gebruikt een professionele video editor om video’s te maken.
  • Advertenties zijn de populairste vorm van video content bij mkb’ers (38%), video’s voor social media staan op de tweede plaats (33%). 
  • 58% van de marketeers combineert stockfoto’s met eigen beeld
  • 70% publiceert video stories op hun Facebook and Instagram bedrijfsaccounts.
  • 38% geeft $500 per maand uit om hun video’s te boosten 

Uit de data 2019 bleek het volgende:

  • 76% van de Promo.com gebruikers besteed minder dan 20 minuten aan het maken van een video.
  • Meer dan 60% of videos op Promo.com zijn 6-20 seconden lang
  • 22% van de video’s bevatten één of meer foto’s 
  • 60% van de gebruikers maakt gebruik van kant- en klare templates

Hippe nieuwkomers onderaan

Video is een belangrijk marketing middel. Het was al bekend dat het merendeel (66%) van de consumenten liever een video ziet over een product, dan er een tekst over leest. We wisten ook al dat het inzetten van video’s voor marketing blijft toenemen. En met het aantal social media kanalen dat we inmiddels tot onze beschikking hebben zal dit niet snel minder worden. Het door de jeugd als ‘oubollig’ bestempelde Facebook is voor de mkb’er het belangrijkste platform om video’s op te delen, Instagram is een goede tweede. De ‘hippe’ nieuwkomers tiktok en snap, waar veel mensen toch achteraan lijken te hollen, staan (gek genoeg) helemaal onderaan. 

De helft van alle ondervraagden publiceert een video overigens nog steeds gewoon op hun eigen website. Een slimme zet, want de conversie voor websites die gebruik maken van video is 4.8% tegenover 2.9% voor websites zonder video. 

Regelmatig posten is belangrijk

Uit het onderzoek blijkt ook dat de beste resultaten worden gehaald door bedrijven die met regelmaat video’s publiceren. Het maken van een enkele video is altijd beter dan er helemaal geen te maken. Maar het lijkt beter om elke maand een video te plaatsen, dan om ‘zo af en toe eens’ een video te publiceren. Door regelmatig een video blijven bedrijven top of mind. Bovendien kun je de aandacht van je klanten vasthouden die al bij je zijn gekomen door hun eigen research. De stap om bij jou iets te kopen is voor een geboeide klant een stuk kleiner. 

We kunnen los van de onderzoeksresultaten nog een conclusie trekken: Het feit dat er zoveel data beschikbaar is om mee te nemen in het ‘wij van wc eend’ onderzoek zegt eigenlijk al genoeg over de populariteit van video. We zien na al die jaren nog steeds geen terugval. 

Hoewel er in de toekomst vast weer het een en ander verandert (van horizontaal naar verticaal filmen, van platforms die verdwijnen tot de komst van nieuwe videopublicatieapps), is een ding wel zeker: het publiceren van video’s genereert altijd extra aandacht voor je bedrijf of je product. 

Video inzetten voor jouw bedrijf?
Wil je meer weten over het laten maken van een video, of heb je hulp nodig bij het maken van een video voor jouw bedrijf of product? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.