video in 2020

Dit is geen lijstje over video in 2020

Dit is geen lijstje over video in 2020

2020 is begonnen. De tijd van lijstjes ligt gelukkig weer achter ons. Het is nu tijd om vooruit te kijken. Niet in de vorm van een lijstje maar gewoon zo, in een blogvorm zonder de nummers 1, 2 en 3 in de tussenkopjes. Wat moeten we verwachten van video in 2020 en de jaren erna?

Verhaal vertellen met alleen beeld

De trend was al een tijdje gaande maar zet gestaag door. Video wordt steeds populairder als content op het internet. Steeds vaker wordt video ook zonder geluid gekeken en dus is het verhaal vertellen met beelden des te belangrijker geworden. Iets wat ervaren videomakers van nature doen, maar waarmee amateur videomakers door de mand kunnen vallen.

Omdat er steeds meer  videoplatforms zijn om video’s op te delen zijn er ook steeds meer videoformaten. Het is geen schande meer om je telefoon een kwartslag te draaien. Naast de horizontale video’s worden er nu zonder schroom verticale en vierkante video’s gemaakt. Een groot verschil met een paar jaar geleden.

Interactieve video’s: een blijvertje of niet?

Ook worden er de komende jaren waarschijnlijk veel meer interactieve video’s gemaakt. 360 graden video’s bijvoorbeeld of video’s waar je als kijker op kunt klikken en als maker interessante data mee kunt verzamelen. De mogelijkheden daartoe breiden zich in razend tempo uit. Het is nog de vraag of iedereen in die interactie meegaat, of dat het eenzelfde lot beschoren is als de 3D film in de bioscoop. Het is er, maar menigeen prefereert toch een 2D versie van de favoriete film. Het leek de afgelopen jaren even alsof live video een flinke vogelvlucht ging nemen, maar uiteindelijk blijkt het niet echt aan te slaan en hebben meerdere platforms hun live functie opgeheven.

Vlogs versus lange montages

Het aantal trainings- en uitlegvideo’s schiet de lucht in, zeker nu zelfs nationale nieuwszenders deze manier van het gebruik van video hebben omarmd. In plaats van een gebruiksaanwijzing wordt video gebruikt om uit te leggen hoe een product werkt. Een video op je website zorgt namelijk niet alleen voor leuke content maar zorgt er ook voor dat je hoger in de Google ranking komt.

De komende jaren wordt er waarschijnlijk meer gevlogd dan ooit op platforms als Instagram en Snapchat. In het verlengde daarvan worden video’s minder ge-edit en zijn ze korter te bekijken. De video’s die wel gemonteerd worden zijn in tegenstelling tot de vorige jaren langer. Het vertellen van een mooi beeldverhaal is belangrijker dan het snelle en shareable aspect. Het is hier waar videomakers een hoop credits kunnen winnen in een wereld waar iedereen met zijn mobiele telefoon een video kan maken.

Het is duidelijk, video is levendiger dan ooit. Veranderingen zijn ook de komende 10 jaar aan de orde van de dag maar uiteindelijk blijft de basis hetzelfde. Goed licht, goed geluid en een goed (beeld)verhaal maken de beste video’s voor welk platform dan ook. Ook een video laten maken? Stuur dan gerust een berichtje.