De afgelopen jaren is er een kanteling gekomen in de manier waarop we video’s bekijken. En dat mag je letterlijk nemen.
Vroegâh, toen we nog geen drempels hadden maar alleen kuilen zwoeren de meeste videomakers erbij dat een video horizontaal gefilmd en bekeken moest worden. “Je zet de tv toch ook niet op zijn kant?!” riepen we dan honend naar onze ouders die hun kleinkind/hond/carnavalsoptocht aan het filmen waren met de mobiel rechtop in de hand. Hoe vaak heb ik wel niet met mijn ogen naar mijn cameraman gerold als er weer iemand een concert verticaal stond te filmen (moet je trouwens sowieso niet doen concerten filmen met je telefoon, maar dat terzijde).
Het alom gehate ‘Vertical Video Syndrome’
Ik kan niet ontkennen dat ik mensen met het zogenoemde ‘Vertical Video Syndrome’ niet heel hoog had zitten. En ik was zeker niet de enige. Het ‘Vertical Video Syndrome’ werd alom gehaat en weggehoond. Er ontstonden memes die de draak staken met dit ‘syndroom’, zoals deze hilarische video uit 2012 door Glove and Boots:
Jup, verticale video’s maken was duidelijk een no-go. Maar toch lijkt het er nu op alsof ik (en niet alleen ik) al die jaren gewoon keihard fout zat. De tijd heeft de meningen over het Verticale Video Syndroom keihard ingehaald. De televisie heeft de afgelopen jaren namelijk plaatsgemaakt voor andere apparaten en inmiddels wordt meer dan 90% van de video’s online bekeken via een mobiel apparaat zoals de telefoon of een tablet. De rol van tv is uitgespeeld.
Rechtop, pink aan de onderkant
En daar zit hem de kanteling, want hoe houd jij je telefoon altijd vast? Rechtop, pink aan de onderkant ter ondersteuning, wedden? Verticaal dus. De tv zet je inderdaad niet op zijn kant, maar zeg eens eerlijk, hoe vaak doe je dat eigenlijk wel met je telefoon? Ik betrap mezelf erop dat vooral bij ‘videosnacks’ zoals een korte nieuwsflits of een quote de telefoon rechtop in mijn handen blijft zitten, het gemak en de snelheid hebben dan voorrang. Het zojuist gelanceerde IGTV van Instagram is ook gemaakt voor een verticaal videoformaat.
De meningen over welk formaat nou beter is zijn verdeeld. Mijn ‘videovrienden’ kijken toch nog steeds overdwars naar video’s op hun telefoon terwijl de ‘lekenvrienden’ er geen waarde aan hechten en liever gaan voor het gemak. Als je ervan uitgaat dat de meeste kijkers geen videomakers zijn maar leken dan kun je pr technisch dus beter kiezen voor een verticale video. Ik had dus geen gelijk, mijn moeder was hartstikke goed bezig met het verticaal filmen van de familie barbecue. Autch, deuk in mijn ego.
Maar!
Ik geef me toch niet helemaal gewonnen. Als ik een filmisch geschoten video kijk, zo’n mooie epische met enorm veel aandacht voor details en weidse vergezichten van natuur. De nieuwe kerstcommercial van een Brits warenhuis of een meeslepende filmtrailer dan aarzel ik niet om mijn telefoon een kwartslag te draaien om zo deze video in groot formaat tot me te nemen.
Horizontaal, verticaal en……
En dan nog dit: met een horizontaal en een verticaal formaat hebben we nog niet eens alle opties voor een online video genoemd. Met de komst van Instagram en Snapchat worden video’s inmiddels ook enorm vaak in een vierkant formaat bekeken. Wanneer we een video maken moeten we dus niet meer alleen maar aan de inhoud denken maar ook rekening houden met de verspreiding van de video en het gewenste formaat voor die verspreiding. Nou ben ik zelf niet zo goed in kiezen dus hebben we besloten het ‘grote social media pakket’ aan te gaan bieden.
Aan de productie van je video kun je vanaf nu het grote social media pakket toevoegen. Wij zorgen er dan voor dat je video in alle formaten wordt aangeleverd. Vierkant, verticaal en horizontaal, we maken ook een 30 seconden versie van je video met pakkende teksten die zonder geluid afgespeeld kan worden. Vraag gerust meer informatie over het Grote Social Media pakket oftewel het GSM-Pakket!