Cameraman

De 10 meest gestelde vragen aan een cameraman (met antwoorden)

``Ga je niet als een idioot gedragen voor de camera, want dan weet je zeker dat je eruit wordt geknipt.”
61618251_2355932358015071_7171252833377845248_n>
Scrolling Image Frame
Wil je me filmen?
Op de openbare weg mag in principe altijd gefilmd worden. Toch moet er ook rekening worden gehouden met portretrecht en ethische kwesties.

Wees eens eerlijk. Als je door de stad loopt en je ziet een cameraman aan het werk, loop je dan net zo hard door? Of houd je je pas een beetje in om te kijken wat er precies gebeurt daar op de hoek? De meeste mensen doen het laatste, want een camera maakt nou eenmaal nieuwsgierig.

Het is dan ook niet voor niets dat onze cameramensen een heleboel vragen krijgen wanneer ze aan het draaien zijn. Of het nou op een schoolplein is, in een congrescentrum, bij een evenement of bij een calamiteit, er gaat geen dag voorbij zonder vragen van omstanders. Dit zijn de 10 meest gestelde vragen aan onze cameralui, en we geven ook maar meteen even antwoord.

1. Wat ben je aan het doen?

Wanneer je een cameraman aan het werk ziet kun je ervan uitgaan dat hij bezig is met het uitoefenen van zijn vak: het bedienen van een camera en het vastleggen van datgene wat hij ziet op beeld. Het kan zijn dat de cameraman onderdeel is van een filmploeg en bezig is met het opnemen van een nieuwe bioscoopfilm of een televisieserie, maar het kan ook zo zijn dat hij nieuws vastlegt voor het journaal of in opdracht van een bedrijf iets aan het filmen is.

2. Wat kost die camera?

Camera’s zijn er in allerlei soorten en maten. Wij werken alleen met professionele apparatuur. De camera alleen kan al duizenden euro’s kosten. Tel daarbij het bedrag van verschillende lenzen, microfoons en het statief op en de hele cameraset kan zomaar meer dan 60.000 euro kosten. Voorzichtig dus!

3. Hoe zwaar is die camera?

Als cameraman mag je wel wat conditie hebben en over een flinke schouderpartij beschikken. Een camera kan afhankelijk van de accessoires die eraan hangen zo tussen de 9 en 13 kilo wegen. Moet je voorstellen dat je dat de hele dag op je schouder hebt liggen, of dat je ermee moet rennen! Vaak dragen cameramannen ook nog een statief mee dat ook nog wel 8 of 9 kilo kan wegen.

4. Wat heb je deze week allemaal gefilmd?

Als cameraman kom je op veel verschillende plekken en soms moet je meerdere onderwerpen op een dag filmen. Het kan dus zomaar zijn dat de cameraman hier niet 1,2,3 antwoord op weet, omdat hij het zich even niet meer kan herinneren.

5. Welke bekende mensen heb je allemaal voor de camera gehad?

Natuurlijk wil je weten welke bekende gezichten de cameraman allemaal gezien heeft, maar heb je even? Want het zijn er nogal wat. Een avond op de rode loper zorgt al voor tientallen bn’ers voor de camera. Onze cameramensen hebben nogal wat ervaring en in al die jaren zijn er dus ontzettend veel bekende gezichten voorbij gekomen. Het went en is voor de cameraman vaak niet meer zo bijzonder. Als het licht tijdens het interview maar goed is. Het zorgt altijd wel voor leuke anekdotes. Cameraman Aart van Riemsdijk van Caught on Camera: “Bekende mensen zien we heel vaak waardoor het allemaal wat minder bijzonder wordt. Maar het is natuurlijk wel leuk om te kunnen zeggen dat je met Cameron Diaz in in een bootje door de grachten van Amsterdam hebt gevaren.”

6. Wil je me filmen?

Soms wel, maar vaak niet. “Wat vroeger in de klas gold, geldt eigenlijk nog steeds. Kinderen die vragen, worden overgeslagen. Als het moment goed is en het item ernaar is, mag je soms wel in beeld als je het netjes vraagt. Zorg als dit gebeurt dan wel dat je gewoon antwoord geeft op gestelde vragen. Ga je niet als een idioot gedragen voor de camera, want dan weet je zeker dat je eruit wordt geknipt.” Zegt cameraman Thomas Wustman van ikfilmje.nl

7. Waar is het voor en wanneer kan ik het zien?

Goede vraag, want een cameraman wordt voor allerlei doeleinden ingezet. Om het nieuws vast te leggen bijvoorbeeld, of voor het opnemen van een bedrijfsvideo of een commercial, een sportwedstrijd of een festival. De cameraman kan vertellen met welk doel hij draait, voor welke uitzending of welk kanaal bijvoorbeeld. Maar hij gaat niet over het eindresultaat. In beelden kan geknipt worden of een item kan uiteindelijk niet de uitzending halen. Er wordt soms wel 30 minuten beeld gedraaid voor een item van 30 seconden. Kun je nagaan hoeveel er weggegooid wordt! Er kan dus eigenlijk nooit een juist antwoord op deze vraag gegeven worden, maar we kunnen je wel een beetje de goede kant opsturen.

Een vraag in dezelfde categorie die ook vaak gesteld wordt en waar we nog steeds een beetje om moeten lachen is: “Is dit voor de radio?” Het antwoord op deze vraag kunnen jullie zelf wel invullen.

8. Vind je dat normaal ofzo?

Vaak met uitroeptekens geroepen naar een cameraman die bij een calamiteit staat de draaien. Bijvoorbeeld bij een brand of een verkeersongeluk. Hoe vervelend het ook is, ook dit is nieuws dus ja, dit vindt de cameraman normaal. Een professionele cameraman is geen sensatiezoeker, hij legt simpelweg de feiten vast. Dit zijn voor cameramensen ook echt niet de leukste klusjes. Het is dan ook fijn als hij zich kan richten op het correct filmen van het onderwerp en zich niet continu hoeft te verantwoorden aan omstanders. (Die er vaak nog veel minder te zoeken hebben dan een cameraman). Er zijn allerlei regels en ethische richtlijnen waar de pers zich aan moet houden tijdens het draaien van calamiteiten en hier houden onze cameramensen zich aan. 

9. Ben je aan het filmen?

Klinkt gek, maar is toch één van de meest gestelde vragen aan de cameraman. Meestal is het antwoord ja. Tenzij er even pauze is, dan is het antwoord nee.

10. Heeft u hier toestemming voor?

Is er überhaupt toestemming nodig om te filmen? Waarschijnlijk weet de cameraman meer dan jij op dit moment. Op de openbare weg mag in principe altijd gefilmd worden. Toch moet er ook rekening worden gehouden met portretrecht en ethische kwesties. Aan het daadwerkelijk filmen gaat een hoop vooraf. Wat zijn de regels? Zijn er vergunningen nodig? Tot waar mag de cameraman lopen? Cameramensen weten tijdens het draaien als geen ander wat ze wel en niet mogen en kunnen filmen.

Ben je nieuwsgierig naar wat er allemaal gebeurt als er een camera in de buurt is? Dat begrijpen we maar al te goed. Je mag onze cameramensen dan ook alles vragen, maar wacht wel even op het goede moment. Is de cameraman in gesprek, laat hem dan even uitpraten. Is hij aan het filmen, wacht dan even tot hij klaar is. Als er tijd voor is zal hij of zij je altijd vriendelijk antwoord geven op je vragen. Oh, en tot slot nog een tip als je niet in beeld wil: loop achter de cameraman langs en probeer niet al bukkend voorlangs te lopen, dat ziet er echt heel gek uit.

Het is natuurlijk wel leuk om te kunnen zeggen dat je met Cameron Diaz in in een bootje door de grachten van Amsterdam hebt gevaren.
Er wordt soms wel 30 minuten beeld gedraaid voor een item van 30 seconden.
Is de cameraman in gesprek, laat hem dan even uitpraten.