Een kijkje achter de schermen bij een video editor

Achter de schermen bij de video editor – ‘Kun je dat even weggummen?’

Achter de schermen bij de video editor – ‘Kun je dat even weggummen?’

Er is niets leuker dan een videomontage. Het bekijken van het beeldmateriaal op zoek naar dat ene perfecte begin- of eindshot en het in elkaar puzzelen van een mooi beeldverhaal is het leukste werk dat er bestaat. Soms is het een rechttoe rechtaan verhaal, maar soms leveren we complete kunstwerken af. Het heerlijkste is dat je als editor soms een edit-grapje kunt toevoegen aan een video waarvan alleen jij, en heel hechte collega’s die je donders goed kennen het bestaan afweten. Sssst, niet verder vertellen. 

Tientallen mensen die hun plasje er over doen

Je krijgt de beelden en tovert ze in elkaar. Dan gooi je er een likje kleur- en audio-correctie overheen en door naar de volgende opdracht. Toch? Helaas, eigenlijk is dit nooit het geval. De eerste versie van de video gaat dan naar de opdrachtgever, die natuurlijk moet kijken of alles naar wens is. In het beste geval is er één iemand die de video moet beoordelen en die terugkomt met feedback. In het ergste geval gaat de video langs tientallen beoordelaars over de hele wereld die allemaal even ‘hun plasje er over doen.’ Dat geeft niet. We zijn er op voorbereid en vaak kunnen we samen met de klant en hun feedback de video zo maken dat iedereen er blij mee is. 

Maar soms….

Geen flauw benul

In al die jaren dat we video’s maken hebben we allerlei soorten klanten gehad. Gelukkig snapt 99% van onze klanten wat het maken van een video inhoudt, en zo niet dan vragen ze het. Maar heel soms heb je er mensen tussen die geen flauw benul hebben van het maken van video. Dat is niet erg, maar het is wel heel vervelend als ze dan niet naar je luisteren.

Zo hadden we lang lang geleden een opname in de winter op straat voor een video die het hele jaar getoond moest worden. Omdat het begon te sneeuwen gaven we aan dat het misschien een goed idee was om de opnames te verplaatsen naar een dag dat de straten niet wit waren. Omdat, als iemand in maart de video zou zien, het vrij duidelijk zou zijn dat de video niet net was opgenomen. Nee, zei de klant. Dat was niet mogelijk. Het moest en zou op de sneeuwdag worden opgenomen.

Zo gezegd, zo gedaan. De beelden kwamen niet veel later de montageruimte in en er werd een mooie video ge-edit. De eerste versie werd rondgestuurd en iedereen ‘deed er zijn plasje over.’ De feedback kwam per mail de editruimte in. Of we de sneeuw weg konden gummen, want de video moest ook nog in het voorjaar relevant zijn. En kunnen we ervoor zorgen dat de mensen op beeld geen handschoenen dragen? 

Editen is ontzettend gaaf, aldus de video editor

Gelukkig gebeuren dit soort dingen maar heel zelden. Ik heb denk ik twee gevallen gehad in de afgelopen tien jaar. De anekdote die ik nu gedeeld hebt stamt uit één van mijn eerste jaren als zelfstandige. Intussen heb ik geleerd voet bij stuk te houden en duidelijker te zijn als het gaat om onmogelijk opdrachten. 

In 99% van de gevallen is editen gelukkig gewoon ontzettend gaaf. Het samenvoegen van de beelden van de cameraman op zo’n manier dat er, zelfs als je het geluid uit hebt staan, een mooi verhaal ontstaat geeft een kick. Het vinden van het juiste eindshot geeft voldoening. En die enorme vibe die ontstaat als je het juiste ritme te pakken hebt bij een muziekedit is onbeschrijfelijk. Soms probeer ik me in te leven in een edit door een uur lang naar muziek te luisteren om de juiste toon te pakken te krijgen. Soms krijg ik tijdens het sporten een spontane ingeving om een edit te verbeteren. Maar soms is het ook gewoon lopende band werk. 

We kunnen in de edit veel, maar sneeuw ‘weggummen’ niet. Het is belangrijk om daar van tevoren over na te denken en dat aan te geven op een duidelijke manier. Dat is soms lastig maar wel nodig. Bij het produceren van een video denken we dus verder dan het maken van het juiste plaatje, een goede voorbereiding en vooruitdenken ik het halve werk. En ik beloof, dat als ik ooit leer om sneeuw weg te gummen in een video ik dat direct bekend zal maken.